Cine suntem Ce facem Jurnalul copiilor Da o mana de ajutor  
  Liciteaza online Alaturi de noi Unde ne gasesti    
Home > Jurnalul copiilor > Amintiri de departe

 
Jurnalul copiilor


Amintiri de departe
A mai trecut o vara si o vacanta din viata de liceeni. Cu siguranta fiecare dintre noi a ramas cu amintiri foarte frumoase, ca doar suntem tineri si stim sa ne bucuram de fiecare clipa. Nici eu nu fac exceptie de la regula si tin sa va spun ca am avut o vacanta minunata. As vrea sa va impartasesc si voua amintirile mele din frumoasa calatorie in Danemarca si ce a reprezentat pentru mine senzatia acelei veri.

Dupa o frumoasa vacanta la mare, la munte si la tara (la noi acasa) nu pot spune altceva decat ca Romania este cu adevarat o tara inzestrata de Mama Natura cu multe frumuseti. La sfarsitul verii am trecut grabita granita, voiam sa vad si alte locuri. Destinatia: Danemarca. Traseul: Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania. Emotiile. au fost inglobate de setea de a cunoaste locuri si oameni noi. Asteptarile nu mi-au fost inselate, caci trecand prin Praga, Hamburg, Dresden si alte orase am avut parte de peisaje superbe. Am fost atat de incantata, incat la un moment dat imi puneam intrebarea daca nu ar fi fost mai bine sa ma opresc intr-unul din aceste orase.

Dar cele trei zile de drum s-au scurs si iata-ne ajunsi la granita dintre Germania si Danemarca. Ce ne astepta acolo?... Un colt de rai, aceasta este impresia pe care mi-a lasat-o insula unde am petrecut cea mai mare parte a timpului. Pentru a ajunge acolo, in insula Aeroskobing, am calatorit o ora cu feribotul. In fiecare secunda deveneam din ce in ce mai incantata: casutele mici construite in acelasi stil, ustele de imbarcatiuni din port, strazile inguste si foarte curate, holdele de grau, fermele de animale, plantatiile de brazi dar si elementele de ultima tehnologie foarte bine mascate erau imbinate intr-o armonie deplina, toata atmosfera fiind inconjurata de o liniste deplina. Toate acestea nu te duceau cu gandul decat la faptul ca ai aterizat pe o alta planeta.
Nu doar locurile erau diferite, ci si oamenii. Acestia se impuneau printr-un mod de viata foarte civilizat, respect pentru natura, fiind ceva mai retinuti, mai putin galagiosi ca persoane, dar in acelasi timp mai bine organizati, primitori si calzi in felul lor.
Sunt multe de spus despre Danemarca, insa ceea ce m-a facut sa-i admir pe cetatenii acestei tari este faptul ca ei valorifica absolut toate resursele existente (destul de putine in aceasta tara), reusind astfel sa duca o viata foarte frumoasa si bucurandu-se de fiecare raza de soare. Demn de urmat este faptul ca, inca de mici, copiii sunt invatati sa aprecieze ceea ce primesc, fiecare copil ajutandu-si parintii cu un efort pe masura sa.
De admirat este si faptul ca oamenii nu incearca sa se impuna in fata celorlalti construindu-si «palate» si ruland pe sosele cu ultimele tipuri de masini, diferenta intre puterea lor economica putand fi obsevata doar in conturile bancare. Un alt lucru care mi-a atras atentia a fost corectitudinea oamenilor, caci la fiecare colt de stada puteai cumpara diferite produse prin autoservire, lasand suma aferenta intr-un borcan. In concluzie, poporul danez este demn de luat ca model, iar noi romanii avem multe de invatat de la acesta.

In aceasta frumoasa calatorie nu am avut ragaz nici o clipa sa ma plictisesc, caci zilnic faceam ceva nou: am fost « capitan de vapor » pe simulatorul Scolii de Navigatie,am inotat aproape zilnic in apele limpezi ale Marii Nordului, invingandu-mi astfel teama de meduze, crabii au devenit si ei prietenii mei, am condus barca (de aceasta data in realitate), am vizitat o multime de muzee si locuri frumoase, am fost chiar si eleva. In Danemarca, copiii tocmai incepusera scoala, asa ca am putut fi pentru o zi eleva daneza, am participat la orele de limba engleza si sport. Ce trebuie sa stiti despre scolile daneze este ca sunt foarte bine utilate, incepand cu mobilierul din salile de curs, pana la baile cu dusuri, piscina, un teren de sport special amenajat, ateliere pentru cursurile de croitorie, ceramica, pictura, bucatarie.

Ar mai fi multe de spus despre Danemarca, caci este o tara frumoasa cu oameni buni si traditii vechi si interesante. Eu m-am distrat de minune si am invatat multe lucruri noi.

Ana-Maria

Inapoi