Cine suntem Ce facem Jurnalul copiilor Da o mana de ajutor  
  Liciteaza online Alaturi de noi Unde ne gasesti    
Home > Ce facem > Centrul de plasament

 
Ce facem


Centrul de plasament
Centrul rezidential a gazduieste un numar mediu de 25 de copii care beneficiaza de servicii de ingrijire complexa : gazduire, hrana, ingrijire medicala, consiliere si suport psihologic, consiliere pentru orientare scolara si cariera, asistenta scolara, educatie informala, petrecere a timpului liber, socializare si invatare de deprinderi de viata independenta.

Trei tineri in varsta de 18 ani au parcurs programul rezidential; doi dintre ei au fost transferati intr-un apartament dedicat liceenilor care se pregatesc pentru facultate, in cadrul unei fundatii partenere si unul dintre ei a fost transferat in apartamentul social al fundatiei, el are un loc de munca si urmeaza un curs de calificare.

Dintre copii care au pararsit Centrul de plasament, 5 au fost integrati in familia naturala, iar alti doi copii au fost transferati in alte programe rezidentiale in concordanta cu nevoile lor.

Gazduind copii cu varste cuprinse intre 7-18 ani cu nevoi individuale diverse, interventia sociala in Centrul de Plasament a trebuit sa fie structurata pe trei nivele de varsta si educatie scolara.

Astfel, copiii din scoala primara au fost inclusi in sesiuni de consiliere si terapie pentru sustinerea deficitului emotional datorat despartirii de familia naturala si pentru recuperarea traumelor identificate in cazuri de abuz emotional. Pentru adolescentii in varsta de pana la 14 ani, terapia comportamentala si invatarea unor atitudini pentru o viata sanatoasa, au fost principalele subiecte pentru sesiunile de consiliere. Tinerii din grupa de varsta 14-18 ani, au beneficiat de sesiuni de consiliere pentru dezvoltarea personala si construirea proiectului personal de viata.

Proiectul AMIC (Arta ca Mijloc de Dezvoltare a increderii in sine la persoanele dezavantajate social), a continuat si in anul 2006 intr-o varianta extinsa deoarece partenerilor din Letonia si Franta li s-au alaturat si un grup din Spania. Din septemebrie a.c. contractul de finantare a proiectului a fost reinnoit pentru inca un an, de catre Agentia Nationala Socrates.

Folosind arta ceramica ca un instrument de stimulare a potentialului individual pentru integrarea sociala, copiii inclusi in acest proiect si-au dezvoltat mai bune abilitati de comunicare, creativitatea si imaginatia. Doua fete participante la proiectul AMIC au organizat o expozitie cu produsele executate de copii si au prezentat-o la un schimb de experienta in Franta, partenerilor proiectului. S-a elaborat si o revista care cuprinde marturii ale copiilor din cele trei tari cuprinse in proiect.

In programul zilnic al copiilor, scoala si activitatile scolare ocupa in medie 10 ore, ceea ce face ca timpul liber sa se reduca la maximum doua ore. Organizarea activitatilor de socializare si petrecere a timpului liber, au fost axate pe dezvoltarea cunostintelor generale ale copiilor si pe invatarea sociala. Vizionarea de filme la cinema, taberele si excursiile pe durata vacantei au reprezentat pentru copii alte oportunitati pentru a se descoperi pe sine si lumea inconjuratoare.

Impreuna cu AIDROM, principalul sustinator al Centrului rezidential, numeroase companii romanesti si internationale au contribuit cu bani sau in natura pentru acoperirea costurilor de functionare ale Centrului. Fundatia Parteneri pentru Viata a contribuit in cadrul unui program independent, la diversificarea activitatilor de socializare si la cresterea calitatii vietii copiilor rezidenti prin asigurarea unor suplimente nutritionale. Prin generozitatea Patriarhiei Romane, casa fetelor a fost renovata complet si partial mobilierul a fost inlocuit.

Pentru un numar de 22 de beneficiari, Fundatia Sfanta Macrina a obtinut o subventie din partea Ministerului Muncii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite copiilor rezidenti.

Inapoi